Állapot-, és mozgásvizsgáló teszt

A teszt 5-12 éves gyerekek vizsgálatára alkalmas, felvétele során 40-45 perc alatt 5 nagy részterületen 21 vizsgálat végezhető el.

A teszt elvégzése tartalmazza:

1. Az idegrendszer érettségének vizsgálatát
2. Mozgásvizsgálatot
3. Testkép, térbeli tájékozódást, lateralitást
4. Taktilis terület vizsgálatát
5. Ritmusvizsgálatot

A vizsgálat azt méri, hogy a gyermek milyen mozgáskészségekkel rendelkezik, egyes agyterületei mennyire működnek összehangoltan, hogyan dolgozza föl idegrendszere a bejövő ingereket.

A mozgásvizsgáló teszt nem értelmi képességeket mér. Egy gyermek egyes idegrendszeri területei lehetnek éretlenek annak ellenére, hogy az intellektus ép.

A teszt segítségével már ötéves korban meg lehet állapítani, hogy melyek a fejlesztendő területek, így már akkor el lehet kezdeni a munkát, amikor az idegrendszer még rugalmas, alkalmazkodó, tehát a gyerek érzékeny a terápiára.

A felmérés kizárólag mozgásra épül, egyértelmű, százalékban kifejezhető eredményt ad.
A feladatok egyszerűek, könnyen végrehajthatóak, így az esetek nagy részében örömmel végzik a gyerekek, hisz nem lehet jó vagy rosszul csinálni.
A teszt felvételénél a szülő is jelen van, így az elért eredmény egyértelmű, könnyebben elfogadható a hiányosság, későbbi felvételnél észrevehető a szülő számára is a pozitív változás.

A hiányosságok esetén a felzárkóztatásra, fejlesztésre 1-2 év állhat rendelkezésre.

A vizsgálat kiindulási alapot szolgáltat a TSMT (tervezett szenzomotoros tréningek) egyéni – home tréning – (TSMT-I) és csoportban (TSMT-II) végezhető tornatermi terápiájához.

Comments are closed.