Tréning

A Tervezett Szenzomotoros Tréningről (TSMT)  gyakorlati szemmel:

 

Sokszor tanácstalanok a szülők, hogy jól csinálják-e, mert “nem ért a gyerek a szóból”, vagy túlságosan aktív, pörgős, esetleg félénk, visszahúzódó. Némelyikük tiszteletlen, hangoskodó, baráti kapcsolatot nehezen kialakító, játékban, különböző tevékenységekben nem kitartó, szétszórt, esetleg agresszív, bohóckodó.

Ezek az apró gyermekek megnehezítik nem csak a szülő, hanem a pedagógus dolgát, hisz egy átlagos óvodai csoportba, iskolai osztályba 28-30 gyermek jár. Egy “pörgős kisember” nagyon sok odafigyelést, energiát igényel. Óvónőként sokszor felmerült bennem a kérdés, hogy a visszahúzódó gyermekekre jut-e elég idő, figyelem.

Igyekeztem megtalálni valamennyi gyermekhez  a kulcsot, hisz tudtam, hogy ők nem egyszerűen rosszak vagy gátlásosak. Az esetek többségében a probléma hátterében észlelési, mozgás- vagy egyéb zavarok állhatnak.

Nagyon fontos, hogy türelemmel, megértéssel, szeretettel forduljunk hozzájuk, de mindemellett legyünk nagyon következetesek és határozottak.

 

Sajnos a mai gyerekek sokkal kevesebbet mozognak, s ezért nagyon sok korábban egyértelmű mozgástapasztalat hiányzik a fejükből.

Mozgás- és fejlődéstudományokkal foglalkozó szakterületek azt állítják, hogy a mozgásfejlődés és a kognitív (értelmi) tevékenységek maximálisan összefüggenek.

Nem csak a nagy mozgásigényű, hanem visszahúzó gyermekeknek  is lehetőséget kell biztosítani a szabad és az irányított mozgásos tevékenységre. Ilyen az általam is tartott Tervezett Szenzomotoros Tréning, ami által fejlődnek, érnek kinyílnak a gyermekek.

A TSMT olyan mozgásos feladatokra épülő terápia, mely előre tervezett ingerekkel indít el spontán fejlődést a gyermekeknél. Elsősorban az egyensúlyérzéket és a mozgások összerendezését segíti, de változásokat eredményez a viselkedésben, a magatartásban és a figyelemben is.

 

A terápia lényege a felzárkóztatás, szenzomotoros hiánypótlás valamint az egészséges, jól mozgó gyerek figyelmének, részképességeinek, mozgásügyességének fejlesztése kis létszámú csoportokban (TSMT-II), illetve egyénileg – home-tréning(TSMT-I) – formájában.

 

Vélemény, hozzászólás?